Direktlänk till inlägg 18 maj 2009

Datteren min er russ i år

Av sissi-mor - 18 maj 2009 11:52


Datteren min på 19 er russ i år, og for de av dere som ikke riktig vet hva det innebærer har jeg funnet følgende på Wikipegia:


Russ og russefeiring er en årlig tradisjon og et norsk kulturfenomen med røtter i middelalderens karnevalstradisjoner. Tradisjonen bygger direkte på et dansk overgangsritual: Når elevene avslutter videregående skole, kaller de seg russ, og markerer dette med festing og spesielle russeskikker. En markering av fullført gymnasium fins mange steder i verden, men den norske feiringen er på mange måter særegen. Russeskikkene omfatter blant annet russekro, russerevy og russeavis (som utgis og selges 17. mai). Tradisjonelt har det vært såkalte rødruss, det vil si elever med examen artium fra gymnas (i dag studiespesialisering), og blåruss, det vil si elever fra handelsgymnas (i dag studiespesialisering med økonomi). Flere ukers feiring topper seg ofte opp mot og avsluttes på nasjonaldagen 17. mai da det mange steder er egne russetog etter barnetoget. Russeaktivitetene arrangeres ikke av skolene, men av elevene selv. I alt omkring 42 000 ungdommer er avgangselever ved norske videregående skoler hvert år.


***   ***   ***


Datteren min er rødruss, og det var jeg i 1981, noen måneder etter at jeg fikk min eldste datter. Hun var rødruss i 2000...og om to år blir den yngste datteren min OGSÅ rødruss.... Hva sønnen min på 14 kommer til å¨studere vet man ikke enda....han har to år igjen på ungdomsskolen,


Bildet viser den typiske røde "snekkerbuksen" og luen. Man skal la seler og fremstykke på buksen henge ned, og man stryker på motiv på buksene. Navnet sitt nedover ene beinet, for eksempel, og ellers diverse motiver...

For enkelte går det med fra en tusenlapp og oppover til utstyr. Russebuksen skal også være på alle dager på skole og i russe-sammenhenger fra 1. til 17. mai....og den skal IKKE vaskes i løpet av disse dagene...

Det er nå en veldig spesiell tid for ungdommene, og moro.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av sissi-mor - 25 juli 2009 11:41

  Jeg innser her og nå at jeg ikke lenger er noen skriver - eller har noe ønske eller behov for å uttrykke meg skriftlig.   Tenkte å avregistrere bloggen nå i dag, men pga en slags omlegging fungerer ikke dette nå i dag... men avregistrering skal det...

Av sissi-mor - 25 juli 2009 11:41

  Jeg innser her og nå at jeg ikke lenger er noen skriver - eller har noe ønske eller behov for å uttrykke meg skriftlig.   Tenkte å avregistrere bloggen nå i dag, men pga en slags omlegging fungerer ikke dette nå i dag... men avregistrering skal det...

Av sissi-mor - 24 juni 2009 14:15

  Jeg har for tiden null behov for blogging, og jeg vet ikke når jeg eventuelt kommer til å komme tilbake med noe heller. Ungene fikk skoleferie i går, og jeg har fire netter fra i morgen før jeg skal ha tre uker VELFORTJENT ferie....skal en tur til ...

Av sissi-mor - 22 maj 2009 17:23

  I dag har jeg vært på MR med kneet mitt som har vært vondt og kranglete den siste måneden. Legen min får resultatet av denne scanningen om en liten uke. Jeg, derimot, er lei av å gå sykemeldt. Prøvde et par dager på jobb siste uke, og gjorde de opp...

Av sissi-mor - 20 maj 2009 12:14

Jeg fikk denne på mail av en venninne, og fikk lyst til å dele den med andre. Jeg vet dessverre ikke hvem som er opphavsmann/-kvinne til denne her: ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se